Bankens stigning og fald

Verdens anden ældste profession

Det siges ofte, at prostitution er verdens ældste profession. Og udsagnet giver umiddelbart mening, selvom det ikke skal tages helt bogstaveligt. Det er en vare en masse har, og der vil altid være efterspørgsel på, både fra tidernes morgen til nu. Men hvis det, man vil have gør noget til verdens ældste profession, så må uddelegeringen af dette være verdens anden ældste profession. Banker har en lang historie der strækker sig flere tusinde år tilbage, for så længe folk har haft mangel på midler, har der været andre, der ville låne dem ud for en lille profit. Originalt var det handelsmænd der gav lån i form af gryn til landmænd og handlere som bevægede varer fra by til by i håb om profit. Dette startede, ud fra hvad man ved, helt tilbage i 2000 før kristi fødsel i Babylonien og Assyrien, og så senere i det gamle Grækenland. Men det var i Rom innovationen kom, udlånere (hvilket de egentlig kaldes, for banke var ikke opfundet endnu) ville tage imod penge og holde dem, og skifte valuta. Dette var starten på nogle af de vigtigste ting en bank kan gøre for den almene kunde.

Moderne banke stammer så fra den tidlige renæssance i Italien hvor få familier styrede store dele af økonomien og etablerede forskellige banker. Den første bank man kender til var Banco di San Giorgio, fra 1407 Italien. Igennem tiderne er bankerne så vokset til at være en permanent institution i mere eller mindre ethvert samfund, i hvert fald alle dem, der er bare lidt kapitalistiske eller har et frit marked. Selv dem, der er kommunistiske plejer at have en bank i en form eller en anden, som regel en statsbank. Kritikkere af dette har sagt, at banker ikke burde blive styret af staten, da det giver staten for meget magt, og at økonomien ville klare sig bedre hvis bankerne i stedet blev styret af ”markedets usynlige hånd”. Specielt i den seneste periode er en negativ atittude mod bankere og bankiere begyndt at stige, så flere og flere danskere overvejer alternative muligheder til at låne penge.

Kan man eksistere uden at låne fra en bank?

Dette er noget eksperter verden over funderer over den dag i dag. Den nemmeste måde at eksistere uden en bank er naturligvis, at være velhavende nok til, at kunne købe alle de ting man normalt kber i et liv, som et hus eller lejlighed, uden at skulle låne fra en bank. Men hvis ikke man har så mange penge, og hvis ikke man har lyst til at låne fra en bank, hvad er så ens muligheder for, at tage et lån? Professionelle fastholder dog, at der er rigtig mange måder at tage lån på nu om dage, hvor man ikke skal igennem banken. Med opfindelsen af internettet er det rigtig nemt at finde forskellige services hvor man kan tage lån af organisationer, som overhovedet ikke er affilieret med banker. Så undgår man på den måde at skulle associere sig med banker, som for tiden har fået et dårligt ry for at have haft en stor indflydelse i finanskrakket fra 2008. Så man kan hurtigt få taget et billån på internettet hvis man har brug for det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *