brug for tørretumbler?

Har du brug for en tørretumbler?

De fleste vil sandsynligvis svare ja, helt automatisk. Selvfølgelig har man brug for en tørretumbler. Hvordan skal tøjet ellers blive tørt?
Men helt så selvfølgelig er det imidlertid ikke. Mennesker har tørret tøj i mange tusinde år, uden tørretumblere. Selv under istiderne må folk have tørret tøj, ellers ville de slet ikke have overlevet. Nu bor vi jo ikke længere i klippehuler som vi varmer med bål. Nutidens situationer kræver nutidens løsninger. Travle børnefamilier, især når de bor i byen, har helt sikkert brug for en tørretumbler.
Det ville simpelthen være for tidskrævende at hænge de store mængder tøj op til at tørre, flere gange om ugen. Men hvis du bor alene er det værd at tænke over det.
Tørretumblere gør hverdagen nemmere, men er dårligt nyt for miljø og klima. Selv med den bedste energimærkning bruger de masser af strøm. Har du en tør kælder eller loft, eller en have, kan du sagtens tørre dit tøj på den gammeldags måde.

Hvilken slags tørretumbler er bedst?

Der findes 2 forskellige slags tørretumblere. De gør det samme, nemlig at trække vand ud fra tøjet, men på forskellige måder.

Kondenstørretumbler

Denne type arbejder med kondens, ligesom moderne køleskabe. Det fungerer sådan: Maskinen indsuger luft, opvarmer den og tumbler tøjet igennem den varme luft. Luften optager vand fra tøjet.
Varm luft kan optage vand, men det kan kold luft i langt mindre grad. Den varme, fugtige luft bliver suget ud i et lukket system inden i maskinen. Der bliver den kølet ned og afgiver derved vandet. Vandet bliver samlet op i en beholder. Den nu tørre luft bliver igen varmet op og sendt i omløb igen. Det sker så mange gange, indtil der ikke er mere vand at trække ud.

Aftræk tørretumbler

Som navnet røber, har den et aftræk. Dette kræver et hul i en ydervæg. Et aftræk giver jo kun mening hvis den fugtige luft bliver ledt ud af huset med det samme. Det kræver også tilstrækkeligt frit rum, luften kan blæses ud til. Det kan ikke lade sig gøre overalt. I tætte bymiljøer og etagebygninger er du derfor tit nødt til at bruge en kondenstørretumbler.
Hvis du bor til leje, skal du også undersøge om du har lov til at bryde igennem en ydervæg. Kontakt udlejeren hvis du er i tvivl.

Fordele og ulemper ved de forskellige modeller

Når end det kan lade sig gøre, er aftræk modellen helt klart at foretrække. Dens konstruktion er simplere. Den har ikke brug for et nedkølingssystem til varmluft. Ej heller har den brug for et opsamlings system til vandet som trækkes ud af tøjet. Luften bliver varmet op og sendt igennem tumbleren hvor den trække vandet ud af tøjet. Derefter bliver den straks ledt ud igennem aftrækket. Den simplere teknologi gør denne model også billigere og den bruger langt mindre strøm end en kondensmodel.
Kondenstørretumbleren er altid et kompromis. Den er en nødløsning, når det ikke kan lade sig gøre at trække luften ud. Teknologien er mere indviklet og det gør den også mere sårbar for evt. fejl. Derudover skal du altid huske at tømme vandopsamleren.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *