Trægulv – Find det helt rigtige trægulv til din bolig

Mange vælger at få lagt trægulve i deres hjem, og det er nemt at forstå hvorfor. Trægulve har et smukt, naturligt look, de er slidstærke, nemme at rengøre, giver et rum god akustik og så medvirker et trægulv til et godt indeklima, da det både optager og afgiver fugt. Der findes utroligt mange slags trægulve, og herunder kan du læse mere om, hvad du skal overveje, når du skal vælge trægulv til din bolig. 

Materiale

Et trægulv kan være massivt eller parketopbygget.

Et massivt trægulv kan slibes gang på gang og har lang levetid.

Et parketopbygget trægulv består typisk af tre lag; det øverste lag, som er slidlaget, og som består af den træsort, som gulvet er lavet af, det midterste lag, som typisk er lavet af massive nåletræsstave, og det nederste lag, som er et tyndt lag af nåletræsfiner. Mange parketopbyggede trægulve kan slibes ligesom massive trægulve, men tykkelsen af slidlaget er afgørende for hvor mange gange, det kan slibes. Slidlaget skal være mindst 2 mm tykt, førend at gulvet overhovedet kan slibes. 

Type

De fire mest udbredte typer af trægulve er planke, skibsplanke, parket og stavparket. 

Plankegulv er brædder i et stykke, som giver gulvet et ensartet look og giver den bedste mulighed for, at træets åretegninger kommer til udtryk. Plankegulvet er slidstærkt og har en lang levetid. Der kan opstå revner mellem brædderne i et plankegulv på grund af fugt. 

Skibsplankegulv er næsten det samme som plankegulv men har gummifuger mellem brædderne. Parketgulv er to til tre rækker af træstave, der er samlet til et bræt. Farvenuancerne er tydeligere ved et parketgulv end et plankegulv. Der er lille sandsynlighed for revner i et parketgulv. Stavparketgulv består af enkelte, smalle stave og lægges ofte i et sildebensmønster, selvom stavparket kan lægges på mange forskellige måder. 

Hårdhed

Hårde træsorter er generelt mere slidstærke end bløde træsorter. 

Fyr eller Douglas er eksempler på bløde træsorter. Alt efter gulvets overfladebehandling skal du være opmærksom på at tryk fra eksempelvis tunge møbler eller stilethæle vil kunne ses i gulvet. Disse tryk kan dog ofte fjernes ved en gulvvask ved et ludbehandlet, sæbebehandlet gulv. 

Eg, Ask, Valnød og Merbau er eksempler på hårde træsorter. Gulve af disse træsorter vil være mere slidstærke. 

Overfladebehandlinger

Der er overordnet to typer af overfladebehandlinger; den første beskytter træets overflade og den anden ændrer træets udseende. 

Et lakeret trægulv er slidstærkt, da lakken fungerer som slidlag. Det er vigtigt at vedligeholde denne slags gulv, da det ikke kan pletrepareres. 

Et olieret trægulv er ikke så slidstærkt, som et lakeret gulv, men det vil være muligt at pletreparere ved at slibe og oliere. 

Et sæbebehandlet gulv er rimelig slidstærkt, men det er også modtageligt for snavs. Gulve af bøg, ask og nåletræ får en lækker, blød overflade, hvis man behandler det med sæbe. 

Du kan med fordel ludbehandle dit trægulv, hvis det er lavet af lyst træ, da det mindsker den naturlige gulning. Behandlingen skal efterfølges af en sæbebehandling eller oliering og kan ikke være gulvets eneste overfladebehandling. 

Vil du vide mere om trægulve og gulve generelt så klik her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *